Miruna Vlada - Bosnia. Partaj

Autor: 

Miruna Vlada

POEZIE

Anul publicării: 2014
Editura: Cartea Românească
Numărul de pagini: 136
ISBN 9789732330852

19,95 RON

Citește fragmente Comandă ediția tipărită

Descriere:
Volumul de față marchează 10 ani de la debutul Mirunei Vlada în poezie, dar și 100 de ani de la Atentatul de la Sarajevo. Poeta revine cu un nou suflu, raportat la debutul ei – deși la fel de frustă, dar cu mai mult accent pe vulnerabilitate și o resemnare tensionată.
Bosnia. Partaj e o carte-puzzle. Conține texte dinăuntrul și din afara Bosniei, despre tot ceea ce o femeie își refuză, ca mai apoi să își interiorizeze, după un război, după o despărțire. Bosnia-Herțegovina din aceste versuri nu este țara cu același nume, ci este un teritoriu de spaimă și gingășie, este o scrisoare de dragoste ruptă și facută bucăți. Poeta își găsește în Bosnia un fel de patrie adoptivă, care îi reflectă ca o oglindă propriile neliniști și crispări interioare și poate spune cu îndreptățire, în această carte de maturitate, Bosnia bin ich.

Opinii editoriale:

„Observ în ultima vreme o tendință a tinerilor poeți români de a ieși din sine și de a-și îndrepta atenția spre ce se întâmpla in jurul lor. Nici unul însă, până acum, nu a reușit să scrie o poezie a realului de valoarea celei din Bosnia. Partaj al Mirunei Vlada, un volum ce are precizia unui reportaj social și finețea percepției pe care numai poezia adevarată o poate conține. Între tragedia individuală și cea colectivă, între sfâșierea unei țări de după un război și devastarea sufletească de după desparțirea unui cuplu, între istoria reală și senzațiile subiective, între vocile numeroaselor femei bosniace cărora autoarea le deleagă vocea pentru a spune povestea țării lor și vocea femeii care-și analizează propria dramă, cumva, misterios, se întrețese o poezie puternică, densă, care o confirmă pe Miruna Vlada ca pe una dintre poetele de prima linie ale generației sale.”
— Luminița Corneanu

„Auden observa undeva că există antifasciști dedicați care-și conduc viața erotică de parcă ar invada Polonia. În Bosnia. Partaj, Miruna Vlada procedează oarecum convers anti-fascistului lui Auden – scrie, adică, despre lumea atroce din Bosnia pasionale poeme de dragoste. Poezia ei e o Bosnie devastată & splendidă, după cum Bosnia ei e un poem devastat & splendid. Dincolo de asta, important mi se pare că, printr-o astfel de înțelegere a poeziei ca empatie pentru marginalii distruși de Istorie, Miruna Vlada reabilitează, în sfârșit, la noi conceptul de poezie politică. Cea mai bună carte a ei, fără dubiu.”
— Radu Vancu

Puteți viziona prezentarea cărții în cadrul Clubului de lectură Institutul Blecher aici.

 

Tags: , ,