Ediția a V-a a concursului de debut în poezie Max Blecher
Casa de Editură Max Blecher organizează a V-a ediție a concursului anual de debut, continuând inițiativa pornită în 2011, al cărei scop este descoperirea și publicarea unor autori valoroși nedebutați în volum. Un concurs deschis poeților care nu au publicat editorial, câștigătorul fiind ales de către cei trei membri ai juriului.
La fel ca în anii trecuți, condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum. Nu există limită de vârstă pentru înscriere. Premiul constă în publicarea manuscrisului câștigător și lansarea cărții la târgul de carte Gaudeamus (noiembrie 2015).
Adresa de e-mail la care manuscrisele vor fi înscrise este [email protected]. Data limită de trimitere este 1 octombrie 2015. Nu există condiţii în ce privește numărul de pagini, fontul ales pentru paginare, formatul în care va fi trimis manuscrisul.
Juriul concursului de debut Max Blecher este alcătuit din: Ruxandra Cesereanu, Nicolae Coande și Claudiu Komartin.
Câștigătorii edițiilor anterioare:
2011:
Matei Hutopila, c o p c i
(Premiul Societății Scriitorilor Bucovineni)
2012:
Anatol Grosu, epistola din filipeni
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)
2013:
Florentin Popa, Trips, heroes & love songs
(Premiul „Iustin Panța” pentru debut)
2014:
Ștefan Ivas, mila schimbă gustul cărnii
(Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut)
Descoperă noile apariții ale Casei de Editură Max Blecher
Tags: Casa de Editură Max Blecher, Claudiu Komartin, Concurs de Debut, Nicolae Coande, Poezie, Ruxandra Cesereanu
Buna ziua!
Vroiam sa stiu:
– Daca nu este publicat manuscrisul, el ramane in posesia d-voastra? Rramane sub tutela editurii o perioada de timp, si drepturile de autor revin editurii?
La sectiunea poezie este dorita poezia cladica veche sau poezia moderna?
Toate cele bune Ana-Maria
Daca da, pentru cat timp ramane la dvoastra? Drepturile noastre ca autor, vi se transfera dvoastra ca editura, de vreme ce nu iese castigator manuscrisul si ramane la dvoastra?
Daca vrem sa il publicam la o alta editura avem dreptul? Ori suntem restrictionati de o anumita perioada de timp?
Cat priveste partea de ambalare: spuneti ca cele doua plicuri trebuie incluse intr-unul singur. Si ca motto-ul tine locul numelui persoanei. Insa pe al doilea plic, pe langa motto, asa cum mentionati in regulament trebuei sa trecem: numele, prenumele, adresa, nr de tel si adreas de email.
Prin urmare pe plicul cel mare, ce scriem?
Si cum mai e sub anonimatul motto-ului cartea, de vreme ce , unul dintre plicuri are numele nostru in complet?
Bună ziua.
Pentru unele dintre aceste întrebări cred că ar trebui să-i întrebați pe Claudiu Komartin și Ana Toma pe FB sau să le trimiteți un mesaj pe [email protected] sau [email protected] …
În ceea ce privește întrebarea „este dorită poezia clasică veche sau poezia modernă”, veți afla un răspuns citind din cărțile câștigătorilor edițiilor anterioare sau din restul cărților editate la Blecher.
Buna ziua,
in legatura cu enuntul conditiei principale: “condiția principală de participare este să nu fi debutat în volum.” – inteleg ca daca am publicat intr-un volum colectiv (pe care l-am si coordonat impreuna cu alte persoane), nu pot participa? Multumesc pt raspuns.
Este vorba să nu fi debutat în volum de autor, antologiile sau volumele colective nu pot fi considerate debut.
Deci poți participa.
Trebuie avut grija la model de transmitere si instrainare a manuscriselor. Conform art.4 din legea 8/1996 legea drepturilor de autor si drepturilor conexe, autor se considera persoana sub numele caruia opera a fost adusa pentru prima data la cunostinta publica. Fiind fara debut, opera nu a vazut lumina zilei, deci nu esti autor si nu existi ca autor. Tot legea are o virgula in care este specificat ca nu esti autor pana la proba contrarie, iar in art.146 se face referire la protectia operelor a carui autor este cetatean roman, domiciliul in tara, etc chiar daca nu au fost aduse la cunostinta publica. Deci se bat cap in cap, motiv pentru care o opera a unui autor fara debut ,,dispare,, miraculos sau e folosita de cine nu trebuie ,,gratis,,. Proces pe rol lung si intortocheat, iar un debutant care pana la demonstrarea valorii operei sale este un ,,neica nimeni,, in fata unei edituri cu prestigiu pierde cu aplauze.Grija si atentie!
In vederea recunoasterii si înregistrării, ca mijloc de probă, a operelor realizate în România, s-a infiintat Registrul Naţional de Opere, administrat de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Inregistrarea operei este facultativă si se face contra cost, potrivit normelor metodologice si tarifelor stabilite prin hotarare a Guvernului. Deci, daca considerati ca opera dv. merita inregistrare, inregistrati-o si apoi trimiteti manuscrisul unde si cui vreti fara grija in vederea debutului.