Al doilea volum de poezie al lui Dan Ciupureanu, Liderul grupei mici de la grădinița de stat nr. 2 (Editura Tracus Arte, 2015), apare la un an de la debutul editorial al autorului, cu placheta Efectul calmantelor. Cartea va fi lansată în noiembrie, la Târgul de carte Gaudeamus.
Nu de anxietăți duce lipsă poezia lui Dan Ciupureanu. Dimpotrivă. Cu toate acestea, cel puțin anxietatea influenței o cruță deocamdată, poetul trecînd fără exces de filtre culturale inhibante spre straturile magmatice din inconștient. Accesul la expresie survine cu o spontaneitate ce amintește de l’art brut. Totodată abisală și dezinvoltă, scurtcircuitînd prin insolitul asociațiilor, amalgam de candoare și cruzime, împărțită între percepția fulgurantă și efortul de a închega, din stimuli contradictorii, un univers coerent, poezia lui D.C. respiră autenticitate prin toți porii. Bine spunea cine spunea că, spre deosebire de femeia beauvoiriană, bunăoară, poeta nascitur.
O. Nimigean
De-lira(za)nt, a(n)g(o)asa(n)t, (hoh)oniric, (z)burlesc, psss!Eu-do(s)-mistic, (feng?) șui pastoral, Ur-ban, p(/b)aranormal, infan(infam tip)til, șăgalnic, jegalnic, giacardarnic, cu har pă-har-harnic, amor-amar-nic, amarcord cu (f)al(e)se a(/z)mintiri, co(s)mic (la/) fără (micro)scop, sadic gentil și masochist conștiincios, inepuizabilul Dan Ciupureanu observă improvizând și visează vizând. Așa cum Fred Moten incorpora nu demult performance-ul în poemul scris, încheind cu numele unui jazzman, Dan Ciupureanu are și el un difuzor în celălalt colț al scenei, unde, de după cortina parantezei, un Dumnezeu homeless, obosit, însă brusc cu chef, plesnește corzile unui bas expirat dar neașteptat de jucăuș, ingenios și polifonic. Dincolo de multiple filiații și minime stângăcii, acest tânăr minune copleșește deja prin ce face și prin ce promite: infinitul vital al poeziei.
Chris Tanasescu (MARGENTO)
Trecerea lui Dan Ciupureanu de la punerile în scenă halucinate sau psihedelice din volumul de debut, Efectul calmantelor, la formula din cartea de față arată un lucru care contează mult la un poet tânăr: disponibilitatea de a mixa pe mai multe registre și de a explora, de la un volum la altul, noi modalități discursive. Nu că D.C. și-ar fi găsit o voce nouă în Liderul grupei mici de la grădinița de stat nr.2, dar unele deplasări de accent în construcția poemului, mâna sigură, decupajele insolite scot în evidență un poet care nu e interesat să rămână în zona de confort. De aceea, el reușește să fie original și contrariant, pornind de la convenția textuală adoptată în acest volum – versuri frânte, aparent banale și contradictorii, fulgurații de viziune sau ricoșeuri ale subconștientului, urmate, între paranteze, de scurte secvențe în proză în aparentă discontinuitate cu ceea ce le precede. Sunt deja nerăbdător să văd următoarea mutare a lui Dan Ciupureanu.
Claudiu Komartin
Tags: Dan Ciupureanu, Poezie, Tracus Arte