aldea

 

Marius Aldea (n. 1987, Motru) este absolvent al Facultății de Litere din cadrul Universității de Vest (Timișoara). A fondat și a scris mai mulți ani în revista online subCultura. A publicat mai multe volume de poezie, cel mai recent fiind Simfonia frânei (Herg Benet, 2011). Câteva poeme din această carte au fost selectate în antologia Cele mai frumoase poeme din 2011 (Tracus Arte, 2012), coordonată de Claudiu Komartin și Radu Vancu.

 

„Ceea ce pentru alţii e un cocon protector, recursul la copilărie ca vârstă a inocenţei şi a fericirii, la Marius Aldea nu ţine. Pe eroul său liric, sinistra îl pândeşte peste tot, chiar şi-n amintirile cele mai vechi, din satul bunicilor. Sub imperiul unei nostalgii vag erotice şi intens culinare, Marius Aldea a scris un volum puternic, aspru şi dramatic, în care figuri familiare devin eroi ai unor epopei de buzunar, ce nu depăşesc graniţele satului. Acolo însă, în aceste graniţe, sunt vieţile şi morţile, iubirile şi dezamăgirile, bătăile şi beţiile, gusturile de neuitat ale celor mai simple mâncăruri şi, mai cu seamă, absenţele celor plecaţi. Peste toate, dincolo de toate este sinistra – un titlu la fel de frisonant ca volumul însuşi.” (Luminița Corneanu)

 

sinistra este ce-al 21-lea titlu din colecția „Plantații” a Casei de Editură Max Blecher, și al treilea de anul acesta, după volumele semnate de Radu Vancu (4 A.M. Cantosuri domestice) și T.S. Khasis (aparenta naturalețe a vieții). Prima lansare va avea loc duminică, 20 septembrie, de la orele 19, la Tramvaiul 26 (Str. Cercului, nr. 6, București), în cadrul Clubului de lectură Institutul Blecher, ediția 107.

 

 

Tags: , ,