Volumul mult-așteptat al poetei Tara Skurtu, jocul de-a amiba, a apărut în colecția Vorpal a editurii Nemira. Tara Skurtu este o poetă americană de origine română care participă de câțiva ani încoace și la viața literară din România, iar anul trecut a publicat la editura Charmides volumul Skurtu, România. După mai multe amânări, iată că Radu Vancu și Tiberiu Neacșu au reuși să dea o formă finală acestui volum, iar Svetlanei Cârstean îi revine de această data onoarea de a publica ediția în română a The Amoeba Game.

 

 

Zâmbetul meritat și câștigat al supraviețuirii și prevestirii; o minte de înaltă tensiune care gândește în imagini; durere sinceră; o ireverență care se ridică deasupra convenției către o reală, neîmblânzită intuiție a sacrului; dragostea, cu toate pedepsele și bucuriile sale. Cu aceste calități, antrenantele poeme ale Tarei Skurtu din Jocul de-a amiba ne oferă o viziune a lumii noastre familiare, transformate de posibilitate. Poemul care dă titlul colecției este compact, o parabolă amuzantă a imaginației antrenate de necunoscut și bucuroasă să întâlnească ce nu poate fi cunoscut.

(Robert Pinsky)

 

Imagistica Tarei Skurtu, aceea a simplului și familiarului, rămâne cauterizată în minte. (…)

Poemele ei – înțelepte, ambigue, exploratoare – se iau la trântă cu Dumnezeu și cu limbajul, cu viitorurile ciudate care ni se descoperă tuturor.

(Boston Globe)

 

Deasupra distanței care unește locul de plecare cu cel de destinație, se înalță ca un curcubeu, în tot timpul acestui joc de-a amiba, un zâmbet. Acel zâmbet Skurtu. Ghiduș, uneori cinic, sigur de el, senzual, alteori rece, tehnic, ambiguu, ca al unei pisici de Cheshire, plutind între două lumi. Există Dumnezeu și într-o lume și în alta, există cruzime, există ea, fetița Skurtu, există un șoricel care traversează de fiecare dată Atlanticul împreună cu ea, și există poezie. Iar cu poezia poți trece dintr-un spațiu în altul, așa cum face Tara Skurtu, în această carte despre dragoste și limbaj, apartenență și rădăcini posibile.

(Svetlana Cârstean)

Volumul se poate comanda pe site-ul editurii Nemira.

 

Tags: , , , , ,