editorial
a fi sau a nu fi… român
data si ora publicarii text publicat la 20.02.2010 (16:37)
categorie categorie: editorial
comentarii 6 comentarii
afisari 507 afișări

Bookmark and Share
VN:R_U [1.8.6_1065]
nota: 0.0 din 10 (0 voturi)

“Sunt român? Nu că aş fi înnebunit eu, dar Statul Român îşi bate joc de naţionalitatea mea, de mine ca român. Şi nu doar de mine.”
Alexandru Vakulovski

scriitorul Alexandru Vakulovski, expulzat din România anul trecut din cauza expirării permisului de ședere temporară în țară (deși cinci ani de zile cererea de redobândire a cetățeniei a fost amânată, dar nu vreau să reiau discuția aceasta și să vorbesc și despre scârba cu care este tratat de autoritățile române un om de cultură care a publicat în această țară mai multe cărți decât are un consul degete la o mână), a fost chemat pe data de 22 februarie 2010 în București, să depună jurământul de credință. Pe 15 februarie a solicitat la consulatul de la Chișinău viza de intrare în România, iar ieri, pe 19, a aflat că cererea i-a fost respinsă. Alexandru Vakulovski nu poate intra în țară.

“Dacă în 30 de zile nu depun jurământul – adio cetăţenie română, aşa spune legea. A început numărătoarea inversă. Şi pe zi ce trece simt scuipatul pe naţionalitatea mea – română. Şi nu scuipă ruşii, nici găgăuzii, nici ungurii – scuipă autorităţile române.”
Alexandru Vakulovski

alexandru vakulovski

îmi permit, sper cu acordul ulterior al lui Mugur Grosu, să postez ultimul articol de pe blogul său, legat de acest interminabil caz Vakulovski, care este mai degrabă un caz al nesimțirii, nepăsării și birocrației:

Pe pagina Ministerului Justiţiei a fost publicat, de curând, un “Tabel nominal cu persoanele care depun jurământul de credinţă faţă de România în data de 22 februarie 2010” [download]. Printre cei 341 de viitori cetăţeni ai României îl găsim, la poziţia 320, şi pe scriitorul Alexandru Vakulovski. El ar fi trebuit, aşadar, să se prezinte în ziua de luni, 22 februarie, ora 14.00 la sediul Institutului Naţional al Magistraturii din Bd-ul Regina Elisabeta nr. 53 (vis-a-vis de Parcul Cişmigiu) din Bucureşti, având asupra sa un act de identitate (paşaport sau permis de şedere permanentă sau cartea de rezidenţă), plus 2 fotografii tip legimiaţie”, lucruri de care fusese informat personal printr-o scrisoare oficială.

Anunţasem asta şi în articolul anterior, când încercam cu greu să-mi temperez entuziasmul, întrebându-mă ce-ar mai putea născoci maşinăria infernal-birocratică ce ne învârte destinele. Mihail îmi şi sugerase cum ar putea continua această telenovelă absurdă* care l-ar fi zăpăcit şi pe Kafka: “Stai să vedem dacă primeşte viza, că abia pe 19 îl anunţă!”. Ăsta da scenariu absurd: să-l chemi în Bucureşti, să jure credinţă patriei, dar să-i refuzi viza! Ei bine, i-au refuzat-o!!

Recapitulând – după 6 ani în care i-ai făcut declaraţii peste declaraţii de iubire şi i-ai adus dovezi peste dovezi şi ai plătit biruri peste biruri şi ai făcut sacrificii peste sacrificii şi mii de oameni te-au ajutat la peţit, miocardul pietrificat şi igrasios al Statului român se înmoaie subit, te acceptă, îţi spune că-ţi împărtăşeşte iubirea şi te cheamă la nuntă, dar pe la spate îşi tocmeşte voinicii să-ţi pună piedică, să ratezi cununia! După ce-a primit vestea proastă, Alexandru s-a dus într-un suflet la consulatul din Chişinău, cu dovada că Statul român l-a convocat de urgenţă în Bucureşti, dar nemernicii l-au învârtit în loc ca pe-un şoarece.

Iată ce mi-a spus Alex: “Am vrut sa intru la consul si nu m-au lasat. Nu m-au lasat nici sa las cerere. De la poartă m-au trimis la o tipă de la informaţii, care trebuia sa faca programare la consul sau să-mi primească cererea, dar care mi-a spus doar, rânjind, că nu pot intra în România. Iar ăla de la poartă a zis că poate cumva pe sub fustă o să reuşesc să-i dau lui consul cererea”…

Blackout.

Ce ar mai fi de zis? Primul lucru care mi-a trecut prin cap, încă de la amiază, a fost să pun aici o listă de numere de mobil şi adrese de email ale unor capete importante, pe care să le bombardăm cu mesaje de protest. Dan Iancu mi-a propus să le cerem demisia. Bine, cui? Cei care se fac vinovaţi pentru continuarea acestei telenovele sinistre sunt fără număr! De la Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Direcţiei Cetăţenie (imaginaţi-vă că a durat cam 5 luni până decizia de acordare a cetăţeniei române a fost înaintată şi semnată… ) până la Ministrul de Externe, şeful direcţiei consulare la Chişinău şi liota de otrepe care-au clădit acolo un stat în stat, un staul privat de muls vaca publică, remarcându-se doar prin scandaluri porno, trafic de influenţă şi afaceri cu vize…

Astfel de instituţii nu mai pot fi reformate decât dacă-s rase de sus până jos. Visaţi? Nu se va întâmpla niciodată asta. Aici e doar un orfelinat uriaş. “Naţional”. România nu e acasă.

sursa: Mugur Grosu – Un jurământ de credinţă cât un divorţ

6 comentarii la a fi sau a nu fi… român

  20.02.10 @ 20:06

  http://vakulovski.livejournal.com/96611.html

  20.02.10 @ 20:25

  inspirat de postarea ta, am publicat şi textul meu de pe blog

  20.02.10 @ 21:01

  se pare că domnul franz kafka nu are ce face şi construieşte scenarii absurde, unul mai absurd decât altul. asta a devenit românia instituţională, o povestioară absurdă. e incredibil ce se întâmplă.


  ioan albu
  20.02.10 @ 22:03

  nu e incredibil, e foarte credibil in logica lui Tertulian.

  21.02.10 @ 15:07

  Radio Guerrilla,
  Războiul Sfîrşitului Săptămînii
  cu Iulian Tănase & Mitoş Micleuşanu,
  de la 20 la 22,
  azi – despre problema “vizată”

  22.02.10 @ 2:58

  [...] scriitorul Alexandru Vakulovski, expulzat din România anul trecut din cauza expirării permisului de ședere temporară în țară (deși cinci ani de zile cererea de redobândire a cetățeniei a fost amânată, dar nu vreau să reiau discuția aceasta și să vorbesc și despre scârba cu care este tratat de autoritățile române un om de cultură care a publicat în această țară mai multe cărți decât are un consul degete la o mână), a fost chemat pe data de 22 februarie 2010 în București, să depună jurământul de credință. Pe 15 februarie a solicitat la consulatul de la Chișinău viza de intrare în România, iar ieri, pe 19, a aflat că cererea i-a fost respinsă. Alexandru Vakulovski nu poate intra în țară. (vezi editorialul) [...]

ai ceva de zis?

inscrie-te pe FDL.ro
  trebuie sa fii logat pentru a putea publica un comentariu.
  nu ai inca un cont pe FDL.ro?
  nu dureaza mai multe de cinci minute sa te inscrii si poti vota, comenta si publica texte.
  afla toate detaliile aici.
FDL pe Twitter FDL pe Facebook         FDL prin feed RSS 2.0 FDL prin newsletter pe mail
nu rata nimic! aboneaza-te la FDL.ro prin feed RSS sau primeste un newsletter zilnic pe mail. de asemenea, poti urmari cele mai imporante titluri si evenimente pe Twitter sau Facebook.
ultimele texte postate
andrutza ***
andrutza 29.04.10, 6:15

vlad drăgoi Violatrium (VI)
vlad drăgoi 28.04.10, 23:54

Leonard Ancuta Gender X
Leonard Ancuta 28.04.10, 19:31

Ligia Keşişian Zbor
Ligia Keşişian 28.04.10, 19:19

Miruna Vlada Panica
Miruna Vlada 28.04.10, 18:11

andrei ruse poezie. puterea
andrei ruse 28.04.10, 17:55

Andrei Ștefănescu Casă Pește Punct
Andrei Ștefănescu 28.04.10, 15:00

Andrei Ștefănescu Bătrînul
Andrei Ștefănescu 28.04.10, 14:52

razvan tupa poeticile#132 (29 aprilie)
razvan tupa 28.04.10, 13:18

ivcelnaiv rita, ana, dana, eva, andrada vă pup, fetelor, ne vedem şi mâine
ivcelnaiv 28.04.10, 12:00


   
clipul saptamanii
ultimele comentarii foarte bună ideea, şi realizarea e...
  Mihail Vakulovski la
  poezie. puterea (1)


mie îmi place acest mic desen în culori scrijel...
  Dósa Andrei la
  Panica (3)


sunt de aceeaşi părere cu Andrei şi mă aşteptam...
  livia stefan la
  Panica (3)


e chiar un text bunicel,...
  andrei ruse la
  aproape & rotocolul alt ţinut (1)


...
  andrei ruse la
  rita, ana, dana, eva, andrada vă pup, fetelor, ne vedem şi mâine (1)


chiar casa peste punct, mai direct nu se...
  andrei ruse la
  Casă Pește Punct (1)


incepe bine poema, curge, iar finalul mi se pare...
  andrei ruse la
  Panica (3)


nu cred ca e bine sa insisti (e al doilea text pe care...
  andrei ruse la
  *** (1)


n-am pornit nimic....
  andrei ruse la
  drogurile nu sunt pentru toată lumea (5)


da, eu realizez ca combinatia a fost aiurita...
  victor ţvetov la
  kanguru (5)   
Director Feed-uri RSS Romanesti